Ny upptäckt om infertilitet och äggstockscancer

Hur kommer det sig att vissa kvinnor får barn när de är femtio år, medan andra inte kan få barn när de är trettio? En ny studie från Göteborgs universitet ökar förståelsen kring frågan.


De kvinnliga äggcellerna har en magisk strömbrytare som slås på när äggen är mogna, enligt Kui Liu, professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

För att denna strömbrytare ska fungera ordentligt gäller det att det finns rätt halt av molekylen Cdk1 i äggcellen.

Utifrån studier som professor Liu gjort på mushonor visar det sig att halten av Cdk1 hämmas genom att två aminosyror fosfolyeras.

Fosfolyering är en process när en liten fosfatgrupp lägg på en aminosyra, till exempel treonin, serin eller tyrosin.

I labbet kunde Liu se att fosforyleringen av en treonin i en tyrosinrest på molekylen Cdk1 är nödvändig för kontrollen av äggets mognad.

Risk för infertilitet om halten är för hög

När halten är för hög så dör äggceller och honan blir steril.

−Moder natur har valt att använda ett mycket enkelt system för att styra ett mycket komplicerat förlopp. Vi fann även att allmänna mekanismer används för att styra specialiserade fysiologiska förlopp som äggets tillväxt och mognad. I fallet med molekylen Cdk1, är det samma Cdk1 som används i cellcykelns utveckling till exempelvis cancerceller, säger Kui Liu.

Sätt att förutse äggstockscancer

En för tidig ovariesvikt kan helt enkelt förstöra tillverkning och påverkan av hormoner i kroppen och det kan även orsaka äggstockscancer, enligt Kui Liu.

Hon hoppas att på dessa studier kan hjälpa infertila kvinnor och kunna diagnosticera infertilitet tidigare, och på samma gång kunna förutse och upptäcka äggstockscancer tidigare.

− Det yttersta målet med vår forskning är att till och med kanske kunna stoppa äggstockscancer, säger professor Liu.