✕ Stäng

Livmoderkroppscancer

Livmoderkroppscancer, kallas även endometriecancer, är en cancerform som sätter sig på och inuti livmodern. Symptomen för livmoderkroppscancer kommer väldigt tidigt vilket innebär att man oftast hinner upptäcka och ta bort tumören i tid.

Linda Nestor, redaktör på Healthcare media
Senast uppdaterad 27 september 2019

Vanliga symptom är blödningar

Nya möjligheter för att tidigt upptäcka livmodercancer

Vanliga symptom på livmodercancer är mellanblödningar (om du fortfarande har mens). Eller blödningar fast att du har slutat få mens.

  • Mellanblödningar om du fortfarande har mens
  • Blödningar eller missfärgade flytningar om du har slutat få mens
  • Vid ett senare skede av cancern tillkommer även smärtor som ett symptom

Vad är livmoderkroppscancer?

Livmoderkroppscancer innebär att man har fått en cancertumör inuti livmodern. En annan typ av cancer som drabbar livmodern är livmoderhalscancer.

De två olika cancerformerna ser väldigt olika ut men brukar ofta blandas ihop. Livmoderhalscancer kan drabba väldigt unga kvinnor medan livmoderkroppscancer väldigt sällan drabbar kvinnor under 40 år.

Dessa kan drabbas av livmoderkroppscancer

Livmoderkroppscancer drabbar ofta äldre kvinnor som har kommit i klimakteriet. Varje år drabbas ungefär 1 400 kvinnor i Sverige av livmoderkroppscancer.

Orsakerna till livmoderkroppscancer är okända men risken ökar om du är överviktig, har diabetes, tar medicin med östrogen i, om du aldrig har varit gravid och om du fick din första mens väldigt tidigt eller din sista mens väldigt sent. I vissa fall finns det även en ärftlig faktor till livmoderkroppscancer.

Undersökning vid misstanke

För att se om det rör sig om livmoderkroppscancer tas det först ett vävnadsprov från livmodern.

Visar det sig att du har livmoderkroppscancer får du därefter göra andra undersökningar för att se hur stor tumören är och om den har spridit sig.

Behandling genom operation

Oftast opereras äggledare, äggstockar och livmoder bort. Operationen sker genom ett snitt i magen. Ibland kan operationen även göras med titthålsteknik. Då görs små snitt på buken samtidigt som en liten kamera har först in i buken. På så sätt kan kirurgen se vad han gör genom dessa små snitt. Tumören/tumörerna förs sedan ut genom slidan.

Efter operationen kan du även få strålbehandling, hormonbehandling och/eller cytostatikabehandling. Detta för att vara säker på att cancerceller dör ut eller när det finns en risk för att tumören har spridit sig.

Cytostatika och strålning kan ge jobbiga biverkningar. Men kan också rädda ditt liv. Idag finns även medicin som kan motverka de vanligaste biverkningarna. Vanliga biverkningar är illamående och förlust av hår.

En ljus prognos

Prognosen för livmoderkroppscancer ser väldigt bra ut eftersom sjukdomen oftast upptäcks i ett så pass tidigt skede. Om sjukdomen hinner sprida sig ser dock prognosen mindre bra ut beroende på var cancern har spridit sig.