Stöd vid testikelcancer

Vid ett cancerbesked kan man behöva stöd och någon att vända sig till. Både för dig som anhörig och för dig som drabbad.


Stöd

Råd och stöd i en tung period

Ett cancerbesked väcker känslor, frågor och tankar. Cancer förknippas ofta med döden, men det behöver inte vara så. De flesta som blir drabbade av cancer idag blir friska.

Däremot kan du behöva stöd under tiden du eller din anhörig kämpar mot sjukdomen.

För dig som drabbad

Om du har drabbats av cancer kan du få hjälpa av dina anhöriga. De vill ofta hjälpa dig men vet inte hur. Därför är det viktigt att du berättar för dem hur de ska hjälpa dig och vilket stöd du behöver.

Exempelvis kan det vara bra att ta med dig någon anhörig vid samtal hos läkare. Både som stöd men också för att hjälpa dig att komma ihåg all information som din läkare har sagt.

Dina tankar och känslor kan nämligen ibland göra att du inte kommer ihåg all information.

Du kan också få professionell hjälp. Fråga efter stöd på det sjukhus som du behandlas på, där finns ofta kontaktsjuksköterskor och kuratorer.

Du kan också vända dig till Cancerfonden där det finns stödlinjer, forum och samtalsvänner. Bor du i Stockholm eller på Gotland kan du kontakta Cancerupplysningen där du kan ställa frågor genom mail, telefon eller besök.

För dig som anhörig

Även du som anhörig kan behöva stöd då även du kan drabbas av en krisreaktion eller chocktillstånd. Sök stöd för att klara av denna situation och råd för hur du ska hjälpa din anhöriga bäst.

Du kan få detta stöd hos en kurator eller en kontaktsjuksköterska på det sjukhus din anhöriga behandlas på. Men du kan också vända dig till en patientorganisation, Cancerfonden eller Cancerupplysningen.