✕ Stäng

Cellterapi hjälpte svårt sjuka i leukemi

I en studie blev 90 procent av de patienter med långt framskriden akut lymfatisk leukemi, ALL, sjukdomsfria efter behandling med cellterapi.

Linda Nestor  16 oktober 2014

Cellterapi hjälpte svårt sjuka i leukemiAv 30 personer med långt gången ALL så blev 27 stycken av dessa av med synbara tecken på sjukdomen efter att ha fått en Cart-T-cellterapi. Detta i en studie vid University of Pennsylvania i Philadelphia.

Efter 22 månader var 19 personer fortfarande helt friska från sjukdomen.

Dessa 30 personer hade tidigare fått pröva andra behandlingar så som stamcellstransplantationer – men utan långvariga resultat.

”Det här är helt makalöst bra resultat i en grupp patienter där vi i dag egentligen inte kan erbjuda någon effektiv behandling. Jag hoppas att resultaten kan bekräftas och att behandlingen så småningom, trots att den är mycket avancerad, kan börja användas i klinisk rutin”, säger Helene Hallböök överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Dagens Medicin.

Studien, som bland annat är finansierad av Novartis och myndigheten National Institutes of Health, är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.