✕ Stäng

Cellterapi hjälpte svårt sjuka i leukemi

I en studie blev 90 procent av de patienter med långt framskriden akut lymfatisk leukemi, ALL, sjukdomsfria efter behandling med cellterapi.

Linda Nestor, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 15 april 2019

Cellterapi hjälpte svårt sjuka i leukemiAv 30 personer med långt gången ALL så blev 27 stycken av dessa av med synbara tecken på sjukdomen efter att ha fått en Cart-T-cellterapi. Detta i en studie vid University of Pennsylvania i Philadelphia.

Efter 22 månader var 19 personer fortfarande helt friska från sjukdomen.

Dessa 30 personer hade tidigare fått pröva andra behandlingar så som stamcellstransplantationer – men utan långvariga resultat.

”Det här är helt makalöst bra resultat i en grupp patienter där vi i dag egentligen inte kan erbjuda någon effektiv behandling. Jag hoppas att resultaten kan bekräftas och att behandlingen så småningom, trots att den är mycket avancerad, kan börja användas i klinisk rutin”, säger Helene Hallböök överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Dagens Medicin.

Studien, som bland annat är finansierad av Novartis och myndigheten National Institutes of Health, är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.