Annons från Paxman Scalpcooling

Behåll håret under din cancerbehandling – med skalpkylning

För många är håret en betydande del av vår identitet. Vid cellgiftsbehandling är en av de mest fruktade biverkningarna håravfall. Det påverkar därmed vårt välmående och självbild, men det behöver inte bli så. Med Paxman skalpkylning motverkas håravfall.

– Vi vill förbättra livskvaliteten för cancerpatienter, säger Richard Paxman, vd för Paxman.


Är du nyfiken på skalpkylning? Läs mer här

Många känner till att en sidoeffekt av cellgiftsbehandling är håravfall och att det för cancerpatienter är en av de mest fruktade effekterna av behandlingen. Ett problem som Paxman upplever inte talas tillräckligt om inom vården, och som faktiskt går att motverka.

Skalpkylningens effekter
I samband med cellgiftsbehandling används skalpkylning för att motverka håravfall. Genom att sänka skalptemperaturen med hjälp av en kylhätta, minskar blodgenomströmningen i området, och cellgifterna når inte hårcellerna.

Cytostatika, som många gånger går under namnet cellgifter, fungerar genom att rikta in sig på alla celler som snabbt delar sig i kroppen. Hårcellen är den näst snabbaste delande cellen, och anledningen till att många cytostatikabehandlingar orsakar håravfall.

Hur väl behandlingen skyddar mot håravfall varierar från patient till patient och beror på vilken typ av cytostatika man får, men genomgående är det en positiv upplevelse.

–Enligt WHO’s gradering av Alopeci (håravfall) kan mellan 60 till 70 procent av de som behandlas med skalpkylning räkna med ett smärre håravfall eller inget håravfall alls, säger Kenneth Magnusson, återförsäljare och installatör i Sverige samt Norge.

– Vi har en stor förhoppning om att snart få komma ut på sjukhusen igen för att utbilda personalen. Systemet i sig är mycket enkelt att hantera men vikten av rätt storlek på hätta är a och o för att uppnå bästa möjliga resultat, säger Camilla Magnusson, dotter till Kenneth Magnusson och engagerad i bolaget.

Camilla drabbades själv av trippelnegativ bröstcancer 2006 när hon var gravid i vecka 24. Hon blev inte erbjuden kylning och upplevde därmed fullskaligt håravfall.

Här kan du läsa mer om hur behandlingen fungerar

Från litet familjeföretag till globalt ledande inom skalpkylning
Idén till Paxman Scalpcooling föddes efter att Sue Paxman, Richard Paxmans mamma diagnostiserades med bröstcancer. När hon fick sin cellgiftsbehandling testade hon skalpkylning på sitt lokala sjukhus i Storbritannien, men utan resultat. Richards pappa Glenn, som då var vd för familjeföretaget verksamt inom kylningsutrustning, bestämde sig därför för att utforska varför skalpkylning inte hade fungerat på hans fru. 25 år senare är Paxman globalt ledande inom skalpkylning.

I dag har Paxman över 3700 installerade system i mer än 59 olika länder. I Storbritannien använder 98 procent av de allmänna sjukhusen sig av skalpkylning från Paxman. I Sverige är tekniken inte lika vanlig, och finns endast på sju olika sjukhus i landet.

– Kunskap om att teknologin finns är fortfarande vår största utmaning. Det är otroligt viktigt att vi når ut med information om skalpkylning och dess effekter, säger Richard Paxman.

– Vi vill göra patienterna medvetna om skalpkylning och deras möjligheter att öka livskvalitén under och efter cellgiftsbehandling, avslutar Camilla Magnusson.

Anna behöll sitt hår under sin cancerbehandling
En som ville öka livskvalitén under sin cancerbehandling är Anna. När hon fick sin cancerdiagnos och senare skulle påbörja sin behandling var en av de saker hon fruktade mest att tappa sitt hår.

– Jag tyckte det kändes jättejobbigt, och började därför söka på internet om det fanns något sätt att motverka håravfallet. Det var då jag hittade Paxman, berättar Anna.

Anna tog kontakt med Kenneth Magnusson (Kemag Medical AB, 0706087720) som därefter hjälpte henne med maskinen och såg till att hon kunde behandlas med skalpkylningen på sitt sjukhus.

– Kenneth var jättehjälpsam och var alltid tillgänglig vid behov. Jag var otroligt nöjd över resultatet och skulle rekommendera Paxman till alla som befinner sig i samma sits som jag befann mig i.

– Jag hoppas att svenska sjukhus i framtiden erbjuder Paxmans skalpkylning till sina patienter så att fler kan få den möjligheten jag fick, avslutar Anna.

Ta reda på mer om skalpkylning här