Apparna du inte visste fanns tar över sjukvården

Appar är inte bara Candy Crush och Farm Heroes. Här är tre nya appar som revolutionerar sjukvården.


Appar som räddar liv1) Nu kan dödsorsak fastställas med en app. Nästan hälften av alla dödsfall i världen får ingen dödsorsak. Det beror ofta på att det inte finns läkare som kan göra en diagnos. Utan dödsorsak kan myndigheter inte ta beslut om hur sjukvård ska finansieras på rätt sätt för att gynna så många som möjligt.

Den nya appen kan fastställa dödsorsak bättre än läkare. En volontär med appen i sin telefon kan ställa frågor om olika symtom till den avlidnes vänner och anhöriga från ett formulär och rapportera i appen. Med en algoritm kan appen sedan räkna ut sannolik dödsorsak. I studier har appen visat sig bättre på att konstatera dödsorsak än läkare som fick samma information. Appen ska börja användas i 20 olika länder i 2017.

2) Visste du att en app-service som räddar liv redan finns i Stockholm? I 2010 startade SMS-Livräddare, en tjänst där du kan registrera dig som livräddare och få meddelanden i din telefon om en person har fått hjärtstopp i närheten av dig. Du kan registrera dig som SMS-livräddare om du är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning. Larmcentralen larmar dig via en app i din telefon om ett hjärtstopp inträffat i din närhet. Du kan antingen bli bedd att starta hjärt-lungräddning eller att ta dig till närmaste hjärtstartare (defibrillator) och ta med den till personen med hjärtstopp. Du får också en vägbeskrivning hur du snabbast tar dig till platsen. Appen startade som ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet och har förkortat tiden det tar för en person att få livräddande hjälp vid hjärtstopp.

3) Läkare i New York har börjat lära en artificiell intelligens att söka igenom läkares anteckningar för att hitta likheter mellan patienter med cancer. Den artificiella intelligensen ska kunna hitta små men kanske livsviktiga likheter bland symtom, historik och läkares observationer som läkare har svårare att upptäcka. Forskare hoppas att det ska ge nya uppslag för forskning om programmet till exempel hittar kopplingar mellan genetiska riskfaktorer och vissa symtom.