Hur du undviker den farliga akrylamiden

Akrylamid är ett ämne som kan vara cancerogent och som finns i många av våra dagliga livsmedel.


Hur du undviker den farliga akrylamiden

Det är när brödet upphettas och blir brunt som halterna av akrylamid drar iväg.

Akrylamid bildas när en viss typ av mat hettas upp i väldigt höga temperaturer, över 120 grader. Detta kan ske vid stekning, fritering och rostning.

På grund av detta så hittar du högst halter av akrylamid i livsmedel så som kaffe, potatischips och pommes frites. Andra livsmedel som innehåller akrylamid är bland annat stekt potatis, brungräddad knäckebröd, kex och kakor.

Svårt att undvika

Akrylamid är ett väldigt vanligt och det är omöjligt att undvika detta. Dessutom innehåller många livsmedel som är nyttiga för oss akrylamid vilket gör att vi inte borde välja bort det.

Exempelvis mörkt bröd innehåller mer akrylamid än ljust bröd, men eftersom mörkt bröd har så många andra hälsofördelar så är det ändå ett bättre alternativ.

Laga mat smart

Men om du vill, på ett hälsosamt sätt, undvika att få i dig akrylamid i stora mängder så ska du:

  • Laga maten från grunden. Mer än hälften av akrylamiden kommer från färdiga livsmedelsprodukter.
  • Upphetta inte maten över 120 grader. Akrylamid bildas vid temperaturer över 120 grader, men det är också då smaker och aromer lockas fram.
  • Undvik krispig mat. Mat som är krispig är ofta som godast men innehåller också mest akrylamid.
  • Rosta säkert. Om du vill äta mindre akrylamid ska du ta ut ditt rostade bröd från rosten innan brödet har fått sin färg. Så fort brödet blir brunt så ökar också akrylamiden drastiskt.
  • Ät inte bränd mat. Undvik det brända på exempelvis korven eller på brödet. Skär bort det istället.
Bli inte för rädd för akrylamiden

Akrylamid är bara en av flera riskfaktorer för cancer. Och om akrylamid ens är cancerogen är inte än riktigt fastställt.

Man har dock misstänkt länga att akrylamid är cancerogent. Och enligt en nylig rapport från Efsa, EU:s livsmedelsmyndighet, så står man fast vid att akrylamid bör betraktas som genotoxiskt och cancerogent.

Studien är dock något bristande då den bara är gjord på djurförsök.