Annons från Christinakliniken

Cancerbehandling i lugn och rogivande miljö

Vid behandling av cancer är medicinsk expertis livsviktigt. Men patientens upplevelse och välmående ska också stå i centrum. Så känner personalen på Christinakliniken som erbjuder medicinsk behandling av cancer i en lugn och rogivande miljö. Ingmar Nordström, som drabbats av urinblåsecancer berättar om sin erfarenhet hos Christinakliniken.


Det var 2013 som Ingmar Nordström fick beskedet att han drabbats av cancer i urinblåsan. En operation för att ta bort urinblåsan gick bra men tre år senare hade cancern kommit tillbaka. Då hade tumörer spritt sig till lymfkörtlarna och eftersom de var svårt belägna var en ytterligare operation utesluten.

Ingmar fortsatte med cellgifter och till en början såg resultaten bra ut, röntgenavbildning visade en svag tillbakagång av tumörerna, men vid nästa kontroll blev det sämre besked.

– I slutet av november hade de satt igång att växa igen. Eftersom cellgifterna inte hade fungerat blir man ju orolig och undrar hur ska man göra nu? Men min läkare var öppen för att leta efter nya vägar och alternativ vilket jag är mycket tacksam för, säger Ingmar Nordström.

Ingmars läkare i Växjö förklarade att Christinakliniken i Stockholm skulle kunna ge honom en immunterapi som används för behandling av bland annat malignt melanom men som ännu inte blivit godkänd för hans typ av cancer. Eva af Trampe, grundare av Christinaklinken, berättar om deras utbud av behandlingar.

Eva af Trampe, grundare av Christinaklinken.

– Idag finns många nya typer av behandlingar som immunterapier för till exempel malignt melanom, njurcancer och lungcancer. Det pågår många studier med förhoppning att dessa terapier ska vara verksamma även för många andra diagnoser, säger Eva af Trampe.

Ingmar bad sin läkare skicka hans journaler till Christinakliniken för att se om hans fall skulle vara lämpligt för behandling. Innan Ingemar fått svar hade cancern börjat sprida sig även utanpå kroppen och han fick behandling för flera hudmetastaser. Det var en period som Ingmar minns som en rejäl uppförsbacke. Tills han kom till Stockholm.

– Efter bemötandet jag fick vid mitt första möte på Christinakliniken och sättet läkaren förklarade vad behandlingen gick ut på hade jag ingen tvekan om att jag ville göra den behandlingen. I en situation när man är skakad och inte vet vart man ska ta vägen är det varma bemötandet så viktigt, berättar Ingmar Nordström.

Lung och trivsam miljö – värdefullt för patienten

Det blev flera resor till Stockholm för Ingmar, han hade fått rekommendationen att ta sex eller sju behandlingar. Men resorna minns han inte alls som betungande.

– Miljön på lasarett är ju en helt annan, det är större och man får sin behandling i en sal med sex sju stolar. Jag har alltid haft trevliga sköterskor och läkare men på lasarett är det ofta många olika personer man får träffa. På Christinakliniken får man ett eget rum under behandlingen och det är samma personer man träffar varje gång. Det blir så oerhört personligt, det är människor man träffar ofta och trivs med. Det gör skillnad och jag sätter ett stort värde på det, förklarar Ingmar Nordström.

Efter den sista behandlingen gjorde Ingmar en ny röntgenundersökning i Växjö för att se hur tumörerna hade utvecklats.

– Min sköterska Lotta ringde mig så fort hon fått resultaten. Hon var jublande glad och berättade hur den här behandlingen hade minskat ner lymfkörtlarna och då kändes det som att jag fått en ny chans i livet. Men tänk vilken omtänksamhet att hon meddelade mig så fort som möjligt, säger Ingmar Nordström.

Utöver immunterapi erbjuder Christinakliniken flera former av medicinsk behandling av cancer som cytostatika och antikroppsbehandling. Men de erbjuder även skelettstärkande behandling vid osteoporos, järninfusioner och andra kompletterande behandlingar. Gemensamt för alla är att patienten ska känna sig lugn och trygg under behandlingen, förklarar Eva af Trampe.

– Vi har försökt skapa en hemtrevlig och ombonad miljö hos oss för att patienten ska känna sig så bekväm som möjligt.

Den känslan bär Ingmar med sig efter sin kontakt med Christinakliniken.

– Vid min sista behandling i Stockholm kom alla läkare och hela personalen in till mig och var glada och gratulerade. Nu har jag fått möjlighet att fortsätta min behandling i Växjö men jag kommer alltid att ha en tacksamhetskänsla mot Christinakliniken i Stockholm, avslutar Ingmar Nordström.

Här kan du läsa mer om Christinakliniken. Om du har frågor kan du kontakta dem via telefon (08-406 28 30) eller mail (christinakliniken@aleris.se).